JOJOBAOLJE FREMSTILLING OG BRUK

 

ØKOLOGISK KALDPRESSET JOJOBAOLJE

INCI-navn: Simmondsia chinensis

Fettsyresammensetning
Palmitinsyre C16:0 ............<3%
Palmitolsyre C16:1 ...........<1%
Oljesyre C18:1 ...............5-15%
Gadoljesyre C20:1 .....66-80%
Erukasyre C22:1 .........10-20%
Andre fettsyrer ...................<6%

Jojoba er en liten busk, som blir fra 1 til 3 meter høy. Den har ovale, grågrønne blad, som beskytter mot vanntap. Busken har et dypt rotsystem og vokser i ørkenområdet i Nord-Amerika, Mexico, Israel og Argentina.
Når busken er ca 5 år begynner den å bære frø. Den kan leve i 50-200 år og gir 1-6 kg frø per år. Jojobabusken er motstandsdyktig mot varme og tørke, men tåler ikke frost. I frøene finnes det ca 50% flytende voks. Historisk sett har indianere brukt jojobaoljen som mat og til hudbeskyttelse i det varme og tørre klimaet.
På1930-tallet oppdaget man at fettet ikke var sammensatt avtriglycerider som vanlige vegetabilske oljer og fett gjør, men er en flytende voks. Den største forskjellen på voks og triglyserider, er at triglyserider brytes ned for å kunne absorberes av fordøyelsessystemet. Voks brytes ikke ned og er derfor meget stabilt.  Siden jojobaoljen ikke inneholder triglyserider, men langkjedede fettsyrer oksideres den ikke lett, tåler derfor varme og blir ikke harsk. Den kan uten problem oppbevares i 3-4 år.  Oppbevares jojobaoljen kjølig vil den stivne, men den blir flytende igjen ved temperatur over ca 10 grader.
Jojobaolje kom ikke på markedet før i begynnelsen på 1970-tallet.
Jojobaolje ble først brukt i kosmetikk som en erstatning for spermasettoljen - en spesiell hvalolje som også inneholder flytende voks. Det finnes flere forskjellige kvaliteter av jojobaolje. Den vanligste er den kaldpressede oljen, som er gyllen gul og luktfri.
Jojobaoljen er en av de mest stabile flytende oljene. Til tross for sin voksaktig natur, er den ikke fet, men blir raskt absorbert av hudens hornlag og blander seg godt med vårt ytre hudfett (som også består av voksaktige stoffer).
Jojobaoljen gjør huden myk og gir en fløyelsaktig følelse. Den beskytter og binder huden fuktighet. Oljen er egnet for alle hudtyper. Den er effektiv mot tørr hud som flasser og den er også effektiv for fet hud, da den hjelper til med å normalisere utskillelsen av talg (sebumkontroll).  Jojobaolje er en balanserende olje og er fin å bruke ved utslett og sprekker i huden, akne, eksem og psoriasis. På grunn av sin stabilitet, passer den godt i solprodukter og den gir også en viss beskyttelse mot solens skadelige stråler.
Hvis du har problemer med hår og hodebunn, kan jojobaolje anbefales. Den er bra for tørr hodebunn og seborrhea på grunn av at talg har tettet til hårsekkene. Jojobaoljen trenger gjennom hodebunnen og bidrar til å oppløse den gamle talgen. Hvis du har tørt og livløst hår på grunn av for hyppig bruk av styling produkter og andre preparater, kan du pakke inn håret med jojobaolje. La oljen virke i minst 15 minutter og skyll deretter ut med en mild sjampo. Oljen etterlater håret skinnende og forbedrer dens naturlige glans og farge.
Jojobaolje brukes etter voksing og barbering for å unngå irritert, rød og kvisete hud. Under hårfjerning skades hudens syrekappe. Syrekappen er hudens immunforsvar, som beskytter mot ytre skade. Jojobaolje har nesten identisk oppbygning som syrekappen og forhindrer irritasjon etter hårfjerning.
Jojobaolje er fin å bruke mot barneeksem, melkeskurv og andre tørre hudplager.
Jojobaolje på fuktet bomull tar lett bort makeup, også vannfast mascara.
Jojobaolje beskytter mot kulde, vær og vind

 
kristin felix